All articles are translated into english via Google. For english version of the article click on "Read More" link... Please note, "Thashetheme" is albanian word for gossip.

Friday, 10 December 2010

Leonora Jakupi: Intervista Telegrafi Dhjetor 2010


LEONORA (NUK) HARRON

Artistet jane te pafajshem dhe te hyjnishem. Per kete, ata nuk jane gjithmone te vetedijshem. Megjithate, jane te vetedijshem per shumeçka: duan dhe dine te dashurojne, dine dhe duan dhuntine e natyres ta shfrytezojne, por nganjehere dine edhe te harrojne e madje edhe te mallkojne.

Artistja, Leonora Jakupi, ndonese ka shpirt dhe zemer te madhe, nganjehere nuk mund te jete imune ndaj shigjetave helmuese qe e godasin zemren e saj. Kenga me e re, “I harruar”, qe tashme eshte bere hit, a thua shperfill nje duf te akumuluar ne zemren e çdo artisteje, e pse jo edhe te Leonores?

Leonora, a ka diçka personale ne kete tekst?
Jo, nuk ka diçka te bej me jeten time private, thjesht, eshte tekst i autorit te kenges. Nuk e di... ai e ka gjetur vet inspirimin per kete tekst. Nuk ka qene ide imja, edhe pse, ne disa raste konkrete, natyrisht, edhe une nderhyj dhe zgjedh tematika te caktuara.

A do te thote kjo se artistet bashkejetojne me vuajtjet e te tjereve dhe kesisoj, ne nje menyre vuajtjen e tyre, deshirojne ta shperndajne.
Absolutisht po, shperndajme mesazhe permes kengeve tona... Natyrisht, nese jo, dhimbjen dhe eksperiencat tona ne jete, atehere mundohemi te shperndajme eksperiencat e te tjereve, atyre qe na rrethojne, miqve, familjareve tane...

A mendon qe ka vuajtje te bukur?
Po, mendoj qe ka. eshte mire njeriu te perjeton gezimin, hidherimin, edhe vuajtjen...per te ditur rendesine e jetes. Por, edhe per ta shijuar jeten pak.

Kenga eshte realizuar ne nje jaht ku ju dukeni e madherishme, dinjitoze, emotive, qiellore, por edhe pak e lenduar. Cila nga keto shprehje i rri me bukur kesaj kenge?
E lenduar nuk do te kisha thene, per faktin se ne kenge, behet fjale per nje dashuri te kaluar, edhe pse me dhimbje te perfunduar...dhe, une, permes kenges perpiqem ta tejkaloj kete dhimbje.

Çka eshte dashuria per ju?
Hyjnore. Ka shume definicione per dashurine, une ndoshta akoma nuk e kam gjetur ate te duhurin, duhet me teper te perjetoj, te preke, te shoh...per te gjetur nje definicion me te duhur per dashurine.

Thuhet se jeta eshte me e madhe se vdekja, kurse dashuria me e madhe se keto te dyja. A i besoni thenies se, dashuria do ta shpetoje boten?
Absolutisht po, vetem dashuria dhe asgje tjeter.

Si e fillon diten Leonora dhe si e perfundon ate?
Zgjohem diku rreth ores 9, shume hareshem, ndihem e lumtur, mezi pres ta hapi perden dhe ta shoh driten. Gezohem shume sidomos kur eshte dita me diell, jam shume emotive kur eshte koha me shi, pastaj filloj ritualet...si, nje dush, mengjesi me familje...aktivitetet tjera.

Eshte thenia, ‘ne oret e hershme te mengjesit, e tere bota eshte ne rregull’. A e tumirni kete thenie, a pajtoheni?
Une, pergjithesisht zgjohem e lumtur...

...por, a ta prishin diten nderkohe?
Sigurisht se ma prishin, mirepo, kryesisht zgjohem e lumtur, varet edhe se me çfare disponimi ke rene, çfare gjumi ke bere...ke ndonje brenge, ndonje hall. Nuk eshte çdo dite njesoj. I falenderohem Zotit qe jam shendosh e mire, familjen e kam mire dhe kam motiv per çka te punoj.

Çka te bezdis me se shumti ne mjedisin ku jeton?
Shumeçka...komunikacioni, pluhuri, papastertia, hedhja e mbeturina vend e pavend, ambientet pa gjelberim, disa rruge te mbuluara me pllakate te politikaneve, nuk shoh diçka tjeter perpos laramanise se tyre...ka shume parregullsi.

Po te kishe mundesi, çka do te ndryshoje tek njerezit?
Kisha dashur qe njerezit te jene me te dinjitetshem, me human, me te afert me njeri-tjetrin, me dashamires. Ka humbur humanizmi, dashuria per njeri-tjetrin, njerezit jane zhveshe nga shume tipare, nuk jane ata qe i kam njohur para shume viteve, dmth i shohin vetem interesat e tyre...

Po tek vetja?
Asgje, jam krenare per karakterin tim...

T’i kthehemi edhe njehere kenges “I harruar”. eshte mire te harrosh, eshte veshtirte, eshte mekat...?
Ma mire te harrosh, sesa te mbash barren dhe te vuash, ose te jetosh me nje dhimbje tere jeten.

Emocionet e kane mberthyer kengen dhe keto emocione mbesin te pa fashitura. Keni ju emocione kur e degjoni kete kenge?
Jo, hahaaa, ka shume kenge tjera ku, ndoshta, mund te jem me emotive kur t’i degjoj ato.

Dukeni se jeni nje femer e sinqerte. Sinqerisht, e keni perjetuar ju dashurine, ne menyren se si dashurojne artistet?
Varet prej njeriut. Ka njerez qe ia dine vleren dashurise, por ka edhe prej atyre qe nuk ia dine. Njerezit e perjetojne dashurine ne forma te ndryshme.

eshte mallkim te dashurosh?
Jo, nuk eshte mallkim.

Sikur eshte krijuar bindja se te gjitha femrat e bukura jane pak “tragjike”. A ka diçka te vertete ketu?
Jo, nuk mendoj se femrat e bukura jane “tragjike”. Mua me pengon me shume kur thuhet se femrat e bukura perveç pamjes se tyre, nuk kane diçka tjeter ne koke, jane bosh. Une njoh shume femra te bukura qe jane te jashtezakonshme, te mençura, te vleresuara ne profesionet e tyre; varet se si ato dine te organizojne jeten e tyre. Nese ti nuk di te menaxhosh jeten tende private ose punen tende, mund te jesh edhe “fatkeqe”.

Ne jaht dukeni me vello te bardhe. Kur do te vishni ju vellon e vertete?
Nuk jam percaktuar ende. Kur te jete kesmet!

A ka bere dikush mekat ndaj jush?
Po...me siguri se ka.

Besoj se, artisteve nuk u ka hije inati, prandaj te shpresojme se ju do ta perfillni thenien e filozofit francez, Zhan Pol Sarter, “Ua fal te gjitheve mekatet, nuk dua te keqen ta mbaj ne zemer”.
Definitivisht pajtohem me kete thenie.

Leonora, faleminderit per intervisten dhe, fare ne fund, te themi se, ishim te privilegjuar qe patem rastin te bashkebisedojme ne kater sy.
Kenaqesia ishte imja dhe faleminderit shume per kete intervisten. /shaqir foniqi/telegrafi/dhjetor 2010/
- - - - - - - - - - - - - - - -
[[ translation by google:
Leonora (not) forget!

The artists are innocent and hyjnishëm. For this, they are not always aware. However, are aware of many things: love and know love, know and want to use the gift of nature, but sometimes forget even know or even curse.

Artist, Leonora Jakupi, although there is great spirit and heart, sometimes can not be immune to poison arrows that hit her heart. The newest song, "I forgot", which is already hit, ignoring whether a Duf accumulated in the heart of every artisteje, and why not to Leonores?

Leonora, is there something personal in this text?
No, there is something to do with my private life, quite simply, is the author of the song text. I do not know ... he has found his inspiration for this text. Was not my idea, though, in some specific cases, of course, I interrupt and selects certain themes.

Does this mean that artists live with the suffering of others and thus, in a way their suffering, want to distribute.
Absolutely yes, disseminate messages through our songs ... Of course, if not, the pain and our experiences in life, then try to disseminate the experiences of others, those around us, friends, our families ...

Do you think that there is suffering beautiful?
Yes, I think it has. Good man is experiencing the joy, sorrow, and pain ... to know the importance of life. But also to enjoy life a little.

The song was performed in a yacht where you look very imposing, dignified, emotional, celestial, but also a little hurt. Which of these expressions of the most beautiful lounge this song?
The hurt I would not say, the fact that the song is about a past love, although complete pain ... and I, through the song trying to overcome this pain.

What is love to you?
Divine. There are many definitions of love, I probably still have not found that right one, it takes more to experience, touch, see ... to find a more proper definition of love.

It is said that life is bigger than death, but love more than these two. Do you believe the saying that love will save the world?
Absolutely yes, only love and nothing else.

As Leonora day begins and how it ends?
I wake up sometime around 9, more joyful, I feel happy, I can not wait to open the curtain and see the light. Nice lot especially when it is sunny day, I am very emotional when it's time to rain, then start the rituals ... like, a shower, breakfast with family ... other activities.

It said, 'in the early hours of the morning, the whole world is okay'. Did tumirni this statement, do you agree?
I generally wake up happy ...

... But, do not spoil the day while?
Certainly disturb me, but mainly I wake up happy, also depends on what mood you have fallen, what sleep has made ... you have any concern, any scrape. It is not every day alike. I thank God that I am in good, family and I have good reason for what to do.

What to tease the most in the environment they live?
... Much of the traffic, dust, impurities, solid waste disposal site of the place, premises without grass, some roads covered with posters of politicians, do not see anything other than their laramanisë ... there are many irregularities.

If I had the opportunity, what will change in people?
I would like people to be more dignified, more human, closer to each other, more benign. Lost humanity, love for each other, people are strip by many features, there are those who I have known many years before, that they see only their own interests ...

What ego?
Nothing, I am proud of my character ...

Once again, back to the song "I forgot." It is best to forget, is vështirtë is sin ...?
Better to forget than to bear the burden and to suffer, or live with a painless life.

Emotions have stuck song and these emotions remain without fainted. You have emotions when you listen to this song?
No, hahaaa, there are many other songs where, perhaps, may be more emotional when we hear them.

You look you're an honest woman. Honestly, you have experienced love, love the way artists?
Depends man. There are people who give thanks love, but there are those who do not know. People experience love in different forms.

Is anathema to love?
No, not a curse.

Had been established belief that all beautiful women are less "tragic." Is there really something here?
No, I do not think beautiful women are "tragic." Bothers me more when it is said that beautiful women than their appearance, do not have something else in the head, are empty. I know many beautiful women who are exceptional, smart, valued in their profession, depends on how they know how to organize their lives. If you do not know to manage your private life or your work may well be "unfortunate."

In yacht appear with a white veil. When will you wear the veil true?
I am not defined yet. When the luck!

Did someone sin against you?
Yes ... certainly there.

I believe that artists were not flattering rage, so hopefully you will honor the statement of the French philosopher Jean Paul Sartër, "forgives all sins, do not want to keep evil at heart."
I definitely agree with this statement.

Leonora, thanks for the interview and, finally, to say, we were privileged to have had the chance to bashkëbisedojmë in four eyes.
The pleasure was mine and many thanks for this interview.
]]

Gossip definition

Gossip is idle talk or rumor about the personal or private affairs of others. It is one of the oldest and most common means of sharing facts, views and slander. This term is used pejoratively by its reputation for the introduction of errors and variations into the information transmitted, and it also describes idle chat, a rumor of personal, or trivial nature.

The term is sometimes used to specifically refer to the spreading of dirt and misinformation, as (for example) through excited discussion of scandals. Some newspapers carry "gossip columns" which detail the social and personal lives of celebrities or of élite members of certain communities.

TV&Showbiz | Mail Online