All articles are translated into english via Google. For english version of the article click on "Read More" link... Please note, "Thashetheme" is albanian word for gossip.

Friday, 16 December 2011

Jetmir Pjeternikaj: Ja Pse Zgjodha Ciljeten dhe Bjordin per Film...

Regjisori i filmit: Ja pse zgjodha Ciljeten dhe Bjordin

Ai eshte shqiptar dhe sapo ka realizuar nje film Italian. Por ajo qe ngjan me shume me nje film te bukur artistik eshte vete jeta e tij. Jet-i, djali nga Tropoja qe sot njihet ne ambiente te rendesishme te artit dhe kultures italiane e franceze keto dite ndodhet ne Tirane dhe ne nuk mund te rrinim pa mesuar mbi filmin e tij te pare…

Jetmir ne te njohim deri tani vetem si regjisor i nje filmi, por publiku shqiptar nuk di asgje per ty prandaj si fillim do donim te na tregoje dicka per veten. Ku ke lindur, ku je shkolluar…?
Patjeter! Do jua them une te gjitha tani. Quhem Jetmir Pjeternikaj, kam lindur ne Tropoje ne fshatin Shen Gjergj te komunes Lekebibaj dhe shkollen 8-vjecare e kam bere aty. Me pas me familjen u transferuam ne Tirane. Kur isha 14 vjec udhetova drejt Italise dhe qe atehere jetoj jashte Shqiperise dhe gjithmone kam pasur enderr te behem aktor.

Si ka qene femijeria juaj ne fshat dhe si te lindi deshira per t‘u bere aktor?
Femijeria ime ishte ajo e nje bariu te vogel qe kulloste bagetite, qe lumturohej pa mase kur lahej ne lumin e fshatit, qe fshiheshe nga mesuesja e nuk shkonte ne shkolle e kur shihte te madhin Kadri Roshi ne televizor deshironte te behej si ai.

The pak me lart qe ke ikur ne Itali qe 14 vjec. Si ndodhi?
Po si kalama mistrec, kisha kohe qe mungoja ne shkolle dhe ate dite mesuesja me kapi dhe me tha se do shkonte t‘i tregonte familjes. Une kisha turp ti dilja perpara dhe mora ca leke fshehurazi dhe u largova. Kur isha po ne Tirane i mora ne telefon dhe i thashe se isha ne Itali qe te mos beheshin me merak. Pas disa ditesh u nisa vertete per ne Itali.

Kishe njeri qe te priste? Ku ndenjet atje?
Jo s‘kisha njeri. Sa mberrita me kapi policia dhe duke qene se isha minoren me cuan menjehere ne kolegj. Aty jetoja, studioja dhe punoja njekohesisht. Aty gjithashtu zhvillova dhe pasionin tim per pikturen. Pasi mbarova vitet ne kolegj fillova te jetoj vetem dhe kam bere pune te ndryshme, ne fabrike, shofer ne nje ndermarrje pastrimi etj.

Ti njihesh ne fakt edhe si piktor. Kur fillove te merreshe me pikturen?
Kur punoja ne nje zyre avokatie ne Milano si asistent, nje dite i thashe shefit tim qe dija te pikturoja dhe ai qeshi. Kur iu shperndane stafit dhuratat e krishtlindjeve, e imja ishte nje kuti bojerash dhe nje telajo. Une me to pikturova dy pisha njera e bardhe dhe tjetra e zeze dhe ia dhurova shefit tim. Ai e pelqeu dhe nepermjet nje tregtari qe frekuentonte zyren une fillova te pikturoja e t‘i shisja pikturat e mia. Me pas krijova kontaktet vete dhe merrem me kete pune edhe sot.

Po sot ku i shet pikturat?
Kam disa djem qe punojne per mua dhe shesim kudo ne Milano, Paris. Kam hapur ekspozita ne qytete te ndryshme te botes dhe deri pak muaj me pare kishim dhe nje galeri ne qender te Tiranes.

Po ideja per filmin si lindi?
Isha nje dite vetem ne ashensor dhe sic mund t‘u kete ndodhur te gjitheve fillova te mendoj se sa e tmerrshme do ishte po te mbetesha i mbyllur aty.

Kush i krijoi personazhet dhe si u be perzgjedhja e tyre?
Subjektin e filmit dhe profilet e personazheve i kam krijuar une dhe jane personazhe te trilluar.

Cilin prej ketyre te fundit ti e kishe me per zemer?
Roli qe dua me fort eshte ai i djalit autik, Tommaso.

Pse atehere nuk e mbajte per vete kete rol po ia dhe Bjordit? Pse zgjodhe pikerisht Bjordin per kete rol?
Ky rol eshte vertete shume i bukur por ne te njejten kohe edhe shume i veshtire. posted at albavipnews.blogspot.com. Duke e njohur Bjordin une kisha besim tek aftesite e tij dhe isha i bindur se do t‘ia dilte me se miri. Dhe nuk u gabova. Pastaj karakterit dhe tipit tim i pershtatej me shume roli i Lupo-s, personazhit te forte qe kam zgjedhur.

Nje tjeter personazh i njohur shqiptar ishte dhe Ciljeta. Pse kjo zgjedhje?
Sepse une desha te kisha ne filmin tim edhe nje pjese te bukurise femerore shqiptare. Pastaj Ciljeta eshte edhe vajze e talentuar. Kam bere zgjedhjet e duhura.

Po mire, pse nuk me zgjodhe mua po zgjodhe keta te dy?
Une Adeles i kisha propozuar dikur nje rol per nje film tjeter qe kam ne plan ta realizoj por ajo refuzoi sepse roli kishte dhe nje puthje. Keshtu qe e hoqa Adelen nga alternativat. (qesh)

C‘eshte ky film tjeter qe do realizohet?
Nje film shqiptaro-Italian xhirimet e te cilit fillojne ne maj. Do kisha deshire qe ta realizoja ne Shqiperi, por ketu jane shume te kufizuara hapesira qe u lihen regjisoreve dhe aktoreve e rinj. Te shohim…

Kur do te kemi mundesine ta shohim filmin?
Filmi tani ka kaluar ne post-production dhe ka mundesi qe nga pranvera ose maksimumi nga vera te dale ne kinemate shqiptare dhe italiane.

Jeta jote eshte e ndare midis Parisit, Milanos dhe Tiranes. Cili eshte qyteti qe te mbush me shume dhe ti ke me per zemer?
Zgjedh Parisin sepse eshte qyteti qe sot per sot, ne kete moshe qe jam me mbush me shume. Pastaj me vone nuk i dihet, ne nje moshe tjeter ka mundesi te zgjedh Shen Gjergjin.

Duke qene se ke kaq shume vite qe jeton jashte, ndihesh me shume shqiptar apo i huaj?
100 karat shqiptar, pavaresisht se kam mesuar te pershtatem, dhe kete e them kudo qe shkoj me krenari. /adelajda xhamani/bluetooth/dhjetor 2011/
- - - - - - - - - - - - - - - -
[[ translation by google:
The movie: That's why I chose Çiljetën and Bjordi

He is Albanian and has just made an Italian film. But what more resembles a beautiful film art is his life. Jet-the son of Tropoja is known today in the important areas of Italian art and French culture these days is in Tirana and we can not learn about the movie we sat without his first ...

Jetmir we know so far only as a film director, but the Albanian public knows nothing about you so initially would like to tell us something about yourself. Where were you born, where you are educated ...?
Absolutely! I'll tell you all now. Jetmir Pjetërnikaj called, was born in the village of St. George Tropoje municipality Lekëbibaj and 8-year-old school I did it. Then the family was transferuam in Tirana. When I was 14 I traveled to Italy and since then lived abroad and have always had the dream to become an actor.

What was your childhood in the village and as the father of a desire to become an actor?
My childhood was that of a small shepherd who grazed cattle, which lumturohej immensely when bathing in the river of the village, hiding from the teacher who never went to school when he saw the great Kadri Roshi on television as he wanted to be.

The slightly above that have fled to Italy for 14 years. What happened?
How wicked chick, I lack the time and day school teacher caught me and told me he would go to tell the family. I was ashamed to go out front and got some sly and ran ALL. When I was in Tirana took the phone and told him that I was in Italy not to be worry me. After a few days went really to Italy.

Church man to wait? Where the feeling there?
Not her, there was one. As police arrived and took me as I was immediately brought on a minor in college. There I lived, studied and worked simultaneously. There also I held and my passion for painting. After I finished my college years I began to live alone and I did various jobs in the factory, in a driver cleaning utilities etc..

Actually be recognized as a painter. When I started to engage with the painting?
When I worked in an office as an assistant lawyer in Milan, one day I told my boss that I knew the paint and he laughed. When staff were distributed Christmas gifts, mine was a paintbox and a canvas. I pine to pikturova two white one black and one of my boss and he favored. He liked it and through a dealer who attended the office I started to paint my pictures out and shale. Then I created contacts themselves and deal with this work today.

But today that sells paintings?
I have some guys who work for me and sell everywhere in Milan, Paris. I opened exhibitions in various cities of the world and until a few months ago and had a gallery in downtown Tirana.

But how did the idea for the movie?
I was alone in the elevator one day and may have occurred as everyone began to think how terrible it would be closed is to remain there.

Who created the characters and their selection was made?
Subject of film and profiles of the characters I've created and are fictional characters.

Which of the latter to the church on the heart?
The role that I most strongly is that autistic son, Tommaso.

Why then do you keep for himself and his role is Bjordit? Why did you choose exactly Bjordi for this role?
This role is very beautiful indeed, but at the same time very difficult. posted at albavipnews.blogspot.com. Bjordi knowing I had confidence in his abilities and was convinced that it will turn out best. And never went wrong. Then my character and type of fit better Lupo's role, strong character that I chose.

Another famous character was Çiljeta Albanian. Why this choice?
Because I wanted my film I had in a part of the Albanian female beauty. Then Çiljeta girl is talented. I made the right choices.

Well, why not chose me I chose these two?
I Adelës I had once proposed a role for another film that I plan to pull off but she refused the role because he and a kiss. So I got Adelën of the alternatives. (Laughs)

What this film to be done next?
An Albanian-Italian film footage of which begin in May. I would like to be able to realize in the country, but here are a very limited space left for new directors and actors. Let's see ...

When will we have the opportunity to see the movie?
The film has turned into post-production and probably the spring or summer maximum stand by Albanian and Italian cinemas.

Your soul is divided between Paris, Milan and Tirana. What is the city that fills more and you have more to heart?
Paris is the city picks for today for today, at this age I am fills me more. Then later is unknown, in a different age is likely to choose ST.

Because you have so many years living abroad, you feel more or foreign?
100 carat, despite that I have learned to adjust, and I say this with pride wherever you go.
]]

Gossip definition

Gossip is idle talk or rumor about the personal or private affairs of others. It is one of the oldest and most common means of sharing facts, views and slander. This term is used pejoratively by its reputation for the introduction of errors and variations into the information transmitted, and it also describes idle chat, a rumor of personal, or trivial nature.

The term is sometimes used to specifically refer to the spreading of dirt and misinformation, as (for example) through excited discussion of scandals. Some newspapers carry "gossip columns" which detail the social and personal lives of celebrities or of élite members of certain communities.

TV&Showbiz | Mail Online