All articles are translated into english via Google. For english version of the article click on "Read More" link... Please note, "Thashetheme" is albanian word for gossip.

Tuesday, 20 March 2012

Albi Nako: Nje kengetar qe nuk di te kercej eshte analfabet...

Albi Nako: Kengetaret tona hidhen si majmune e sperdridhen si lavjerrese

Gjinia e baletit eshte nje nga me te bukurat, impenjativet dhe fatkeqesisht me jeteshkurtrat ne boten e artit. Nje performance mirepritet, pelqehet, duartrokitet, komplimentohet, por pastaj vijon puna per koreografine e radhes dhe kenaqesia e saj i le vendin nje tjeter projekti. Kete ndjesi e ndan me ne koreografi i mirenjohur, nje nga me te suksesshmit (ne mos i vetmi) e diteve tona, qe i ka dhene jete cdo spektakli ne televizionin Klan, fale punes se tij dhe trupes se baletit, e cila eshte bere aktualisht nje nga shtyllat e forta te programeve televizive.

Persos programit “E diela shqiptare”, tashme koreografite e Albit i shohim edhe ne spektaklin “X Factor”, ku javes qe lame pas, ai, se bashku me trupen e tij te baletit, persos performancave te konkurrenteve realizoi nje nga koreografite tejet ekstravagante per interpretimin e kengetares Tuna. Nisur nga kjo, lind pyetja dhe shqetesimi i vazhdueshem, ndersa shohim artistet e kompletuar ne bote (ne muzike, performance dhe kercim), se sa te kujdesshem jane kengetaret shqiptare ne kete drejtim. Sa vemendje i kushtojne ata kercimit, dhe realizimit te performancave artistike. Pergjigja e Albit ne kete rast eshte me e drejtperdrejte se kurre dhe shpresojme qe te jete nje leksion qe do t’u sherbeje ne vijim kengetareve tane… per me teper le te ecim me kete interviste te kendshme me koreografin Albi Nako.

Albi, nese do te hidhnim veshtrimin tek kengetaret shqiptare, ajo qe u mungon atyre eshte nje pergatitje profesionale nga ana e kercimit. Ju si e shihni kete dhe na tregoni te verteten, a ka trokitur ndonje kengetar ne studion tuaj per te leksione kercimi? Nese po, kush?
Duke iu referuar historise sone, jemi nje popull qe per 500 vjet kemi qendruar mbi qilim te drejtuar nga Meka duke i kenduar Allahut dhe per 50 vjet te tjera kemi kenduar te gozhduar mbi skene duke iu drejtuar tribunave te mbushura nga demonet e kuq, te cilet jepnin ata komanden e duartrokitjeve nen tingujt e thate te shuplakave autoritare… Ne 20 vitet e fundit do te thosha pa frike qe ka pasur dhe ka nje pakice te vogel kengetaresh qe me zerat e tyre kane bere konkurrence edhe jashte kufijve tane, ndersa pjesa me e madhe qe perben shumicen jane ata kengetare qe kengen e tyre e bazojne tek performanca koreografike, duke mos u bere kurre pjese integrale e saj. Hidhen si majmune e sperdridhen si lavjerrese duke marre spunto nga euforite e papermbajtshme te publikut, te cilet nuk brohorasin cilesine vokale apo ate muzikore, por format e tyre te deformuara nga dhjami dhe te mbuluara nga celuliti… Me ka qelluar shpesh qe ndonje kengetar te me vije nje ose dy jave para ndonje aktiviteti dhe ka kerkuar shoqerimin me koreografi nga balerinet dhe duke me kerkuar qe te jene pjese integrale e saj. Po si mund te integrohesh per 1 jave duke me thene a do me mesosh edhe mua te kercej?! A thua se te mesosh te kercesh per 1 jave eshte po aq e thjeshte si te incizosh ne nje studio, ku ti zerin e hedh si nje sorre dhe kompjuteri ta konverton ne bilbil. Kete fenomen, une e shoh ende si mungese kulture, sepse mbi te gjitha une kam nje shprehje qe nese nje kengetar nuk njeh rregullat elementare te komportimit me publikun dhe te respektoje ligjet qe ka skena, eshte njesoj si te jetosh ne qyteterim pa rregulla e ligje. Per ta mbyllur kete do te thosha qe nje kengetar qe nuk di te kerceje eshte analfabet, sepse kercimi sot eshte bere mode dhe eshte e pamohueshme. Ne rastin konkret e vetmja kengetare qe me ka ardhur per t’u ushtruar me prova danci ishte Elvana Gjata, por, fatkeqesisht, nuk zgjati shume prej impenjimeve te shumta qe ajo kishte…!

Albi ,mes kengetareve te rinj te “X Factor”, trupa juaj e baletit eshte bere nje pjese e rendesishme e performancave te tyre. Si po shkon ky impenjim i ri?
Per sa thashe me lart, baleti eshte gjithmone pjese e rendesishme e cdo lloj aktiviteti dhe sidomos kur behet fjale per kenget. Per sa i perket kengetareve ne “X Factor” performancat koreografike i japin me shume jete nje kenge, i japin koloritin shumengjyresh duke e bere performancen me te plotesuar. Me vjen mire kur degjoj nga kengetaret qe kur shohin baletin e ndjejne ate dhe shprehen qe marrin nje fuqi teksa kendojne, gje qe i ben ata qe te jene me te realizuar.

Nje performance e vecante ka qene ajo e kesaj jave me kengetaren Tuna. Ishte e lehte ta benit pjese te koreografise ate?
Vertet ishte nje performance e vecante ne te gjithe kuptimin e fjales fale dhe idese qe me dha regjisorja Grabocka, por qe te jem i sinqerte do te doja qe te ishte nje numer koreografik i mirefillte se do te ishte shume here me i realizuar. Gjithsesi ishte risi per skenat shqiptare.

Per hir te se vertetes, jeta e nje baleti mbaron sapo mbaron nje performance. Ju vjen keq per kete?
Jo me vjen keq, por e vuaj cdo dite dhe ne cdo moment. Eshte nje zanat qe vdes pa lindur, eshte nje zanat qe qan dhe qesh si femijet duke ecur kembadorazi dhe plaket njekohesisht pa i nderruar asnjehere pelenat, eshte nje zanat qe i kushton femijerine dhe i fal rinine, por qe nuk i merr asnjehere atributet minimale qe ti mund te pretendosh. Nese nje kenge degjohet kudo dhe mund ta degjosh edhe jashte vullnetit tend gjithe vitin, me baletin ndryshon puna. Sa e sa here une mund te pretendoj qe kam bere ndonje pune te arrire dhe kenaqesia e asaj pune ka mbaruar direkt te nesermen, sepse vjen java tjeter dhe duhet te pergatitesh me te njejten pergjegjesi. Ju thashe edhe me pare qe eshte nje zanat deri diku me se i domosdoshem dhe i mallkuar deri ne perjetesi. Nuk e kemi komoditetin qe te prodhojme nje album e me te te shetisim gjithe vitin, por eshte e kunderta. Thjesht duhet vetem te japim e te konsumohemi brenda vetes dhe me e keqja pa marre dhe konsumuar kenaqesine e radhes.

Cila eshte menyra qe mendoni se do ta identifikonte me shume punen tuaj dhe trupes se baletit gjithashtu?
Mendoj sado pak se ia kam arritur deri diku, por them deri diku. Them deri diku, duke futur ne koreografi lenden e pare qe quhet subjekt ose fabul, duke futur protagonizmin tek balerinet dhe duke rritur e kultivuar ne menyre profesionale dhe artistike individe te rralle si partnerja ime Klaudia, gje qe ben qe memoria e njerezve mos te sfumohet aq shpejt sic ndodh rendom, prandaj them qe ia kam arritur deri diku! /ilda lumani/koha jone/
- - - - - - - - - - - - - - - -
[[ translation by google:
Albi Nako: singers of our sperdridhen jump like monkeys as the pendulum

Gender of the ballet is one of the most beautiful, demanding and unfortunately the ephemeral world of art. A performance welcome, favor, applauded, complimented, but then follows the work for the next koreografine and her pleasure giving place to another project. This sense of sharing the well-known choreographer, one of the most successful (if not the only one) of our days, that has given birth to any spectacle on television Klan, thanks to his work and ballet crew, which is currently done one of the strongest pillars of television programs.

Perfect program "Sunday question" Albin koreografite now we see the spectacle of "X Factor", where the week we left behind, he, along with his troupe of ballet, perfect performances from the competitors had a very extravagant for koreografite Tuna interpretation of the singer. Given this, the question and continuing concern, and see artists complete in the world (in music, performance and dance), how careful are Albanian singers in this regard. Pay particular attention as they dance, and performance of artistic performances. Albit answer in this case is more direct than ever and hope to be a lesson that will serve the following singers for our ... more let's go with this nice interview with choreographer Albi Nako.

Albi, if you will throw your sight Albanian singers, what they lack is a professional preparation by the dance. You both see this and tell us the truth, is there any singer knocking at your studio for dance lessons? If yes, who?
Referring to our history, are a nation that for 500 years we stayed on the run from Mecca carpet while singing God and for 50 years to have nailed singing on stage addressing tribunes filled by red demons, who gave them the command of applause sounds dry under authoritarian hands ... In 20 years I would say without fear that had and has a few small voices of the singers who have made their competition outside our borders, while most of the majority are great singers that they base their song to dance performances, without ever becoming an integral part thereof. Sperdridhen jump like monkeys like the pendulum of taking the sweeping euforite spunto from the public, who did not cheer her vocal or musical quality, but their deformed forms of fat and cellulite covered by ...
With that often fired with any singer to come one or two weeks before any event and has requested escort choreographed by the dancers and asked to be its integral part. But how can be integrated for a week telling me will teach me to dance to me? Do you think that learning to Dancing for a week is just as simple as incizosh in a studio, where you cast as the voice of a crow and the computer converts them whistle. This phenomenon, I still see as a lack of culture, because of all I have an expression that if a singer does not know basic rules of komportimit with the public and respect the laws that are unleashed, it's like to live in civilization without rules and laws . To close this I would say that a singer who does not know how to dance is illiterate, because dancing is becoming fashionable and today is undeniable. In this case the only singer that has come to be exercised with dancing evidence was Linkin Park, but, unfortunately, did not last very many of the commitments that it had ...!

Albi, among young singers to "X Factor", your body has become a ballet important part of their performances. How is this new commitment?
For as I said above, the ballet is always important part of any activity, especially when it comes to songs. Regarding the singers in the "X Factor" choreographic performances give more life to a song, give colorful, making colors more complete performance. I'm glad when I hear from singers who dance and feel when they see it and say you sing while taking a effect, which makes them that to be realized.

A special performance it was this week with singer Tuna. It was easy to koreografise belonged to him?
Really was a special performance in all sense of the word thanks and gave me the idea that Grabocka filmmaker, but to be honest I wanted to be a choreographic number of genuine it would be far more accomplished. However, a novelty for Albanian scenes.

For the sake of truth, the life of a ballet ends just finished a performance. You are sorry for this?
No sorry, but we suffer every day and every moment. It is a skill that dies unborn, is a skill that crying and laughing like children and old walking kembadorazi simultaneously without ever changed diapers, is a skill that pays childhood and youth forgive, but never takes no minimum attributes You can claim. If a song is played everywhere and you can hear outside your will throughout the year, with the Ballet changing work. How many times I can not pretend that I have done any work to arrive and the pleasure of working directly over tomorrow, because it comes next week and should be prepared with the same responsibility. You tell even before you is a skill that somehow indispensable and damned until eternity. I do not have the comfort to produce a album of the entire year's Walk, but is the opposite. Simply need only to give the konsumohemi within yourself and not get worse, and consumed the next pleasure.

Which is the way you think it will identify more of your work and ballet crew too?
I think a little bit that I managed somehow, but I say somewhat. I guess to some extent, by introducing the raw material choreographer called the subject or story, introducing protagonizmin to adult dancers and cultivated in a professional and artistic individuals rarely as my partner Claudia, which makes the memory of men not to sfumohet as fast as usual, so I say that I have achieved to some extent! / Ilda lumani / our time / ]]

Gossip definition

Gossip is idle talk or rumor about the personal or private affairs of others. It is one of the oldest and most common means of sharing facts, views and slander. This term is used pejoratively by its reputation for the introduction of errors and variations into the information transmitted, and it also describes idle chat, a rumor of personal, or trivial nature.

The term is sometimes used to specifically refer to the spreading of dirt and misinformation, as (for example) through excited discussion of scandals. Some newspapers carry "gossip columns" which detail the social and personal lives of celebrities or of élite members of certain communities.

TV&Showbiz | Mail Online