All articles are translated into english via Google. For english version of the article click on "Read More" link... Please note, "Thashetheme" is albanian word for gossip.

Wednesday, 4 April 2012

Alberie Hadergjonaj, mama ne moshen 16 vjecare...

Alberie Hadergjonaj: Ne gjimnaz shoqet s’me besonin qe isha nene

Besojeni ose jo, Alberie Hadergjonaj eshte bere nene ne moshen 16-vjecare. Pas marteses kur ishte vetem 15 vjec, kengetares se dashur te skenes shqiptare iu desh te kalonte nje mal me peripeci derisa te perfundonte gjimnazin. Pasi kreu dy vitet e para ne Deqan, shperngulet ne Amerike bashke me familjen, ku lind edhe vajzen e dyte, Anxhelinen, te cilen sot e duam po aq sa ate. Ne kete kohe ndjek atje nje kurs 2-vjecar per mjekesi, i cili s’i hyri kurre ne pune. Me pas, me ardhjen e demokracise, e bukura e fisit Ramosaj kthehet ne Shqiperi, ku ndjek Liceun Artistik me rezultate te shkelqyera. Po, sa te veshtire e pati ajo kete rrugetim? Cfare i shijoi e cfare jo gjimnazit? Cfare u mesoi te bijave dhe cilat jane ndryshimet qe ka ndeshur duke krahasuar brezin e saj me ate te vajzave, Agneses dhe Xhines. Rrefehet Alberia: Nga bankat e shkolles tek njohja me Mentorin, e deri tek perfundimi i studimeve per muzikologji ne Akademine e Arteve.

Do flasim pak per periudhen e gjimnazit, si ka qene kjo kohe per ju?
O Zot sa nostalgji kam per gjithcka. Ka qene shume bukur dhe kam kujtimet me te mira nga kjo periudhe. Gjimnazi im ne fakt ka qene paksa i vecante dhe i ndryshem nga te tjeret. Gjimnazin e kam filluar ne Deqan, ku e kam vazhduar deri ne vit te dyte. Pastaj bashke me Mentorin e Agnesen shkuam ne Amerike, ku u bera me femijen e dyte dhe ne kete kohe ndoqa atje nje shkolle, ose me sakte nje kurs 2-vjecar per mjekesi. Pastaj me ardhjen e demokracise, pas viteve ‘90 erdhem ne Tirane familjarisht. Me te ardhur ketu nisa Liceun Artistik dhe me pas vazhdova Akademine e Arteve per muzikologji. Doja shume qe te studioja per kompozim, por mungesa e njohurive per nje vegel muzikore, beri qe te mos e fitoja kete dege. Me vone natyrisht iu perkushtova maksimalisht kurseve te pianos.

Keni mesuar shume?
Po shume. Kam qene sistematike dhe i kushtoja shume rendesi mesimeve.

Cila ka qene lenda qe ‘urrenit’ me shume?
S’mund te them qe e urreja, por ndoshta eshte lenda qe doja me pak. Historia e muzikes, ishte lenda qe nuk e mesoja me shume deshire. Jam e vetedijshme, isha edhe ne ate kohe qe duhet te dija me shume per historine e muzikes, per kompozitoret qe kane bere epoke, por s’e di pse ate ore nuk e prisja me shume deshire.

Po me e preferuara?
Kompozimi, absolutisht ishte lenda qe doja me shume.

A ka qene nena kerkuese ndaj jush?
Natyrisht, si cdo prind. Megjithate me mua s’ka pasur asnjehere probleme. Pervecse kam qene shume e rregullt, kam qene kryetare e forumit rinor ne Deqan. Sakaq, isha gjithashtu kryetare e grupit letrar, ku mblidheshin te gjitha shkollat e Kosoves dhe te gjitha keto arritje e benin ate te ndihej krenare per mua.

Ziheshit me nenen?
Jo, kam qene e degjueshme. S’isha nje femije rebel.

E keni provuar alkoolin ose duhanin ne kete moshe?
Jo. Kini parasysh qe Deqani ishte nje vend i vogel, konservator dhe koha per te cilen po flasim, nuk eshte ajo e para 2 viteve. Tani e ndez ndonje cigare, por ne ate kohe s’behej fjale. Asnje nga ne nuk e bente. Ne nuk kishim jete nate, nuk kishim jete blloku me kafene e argetime te tjera.

Ju kane terhequr ndonjehere vemendjen mesuesit ne shkolle?
Ndonjehere. Une kam kerkuar gjithmone te me jepet ajo qe me takon dhe kur kjo nuk ndodhte ngrija zerin dhe beja ndonje debat me mesuesit, qe perfundonte po aty, gjate ores se mesimit. Megjithate e pranoj kam qene pak capkene dhe kokeforte.

Cfare notash merrnit zakonisht?
Dhjeta absolute.

Po kater keni marre ndonjehere?
S’mbaj mend. Ah po mund te kem marre ndonjehere kater ne fizkulture, megjithese me vone u bera atlete.

Keni kopjuar ndonjehere?
Ne ate kohe kopjimi ishte nje akt i denueshem. Po e quaj keshtu, pasi prinderit na e kishin percjelle si te atille dhe krahas kesaj une kam mesuar shume. Nuk isha dembele, si keto te rinjte e sotem qe gjithcka e lene per minuten e fundit dhe si zgjedhje perfundimtare kane kopjen ne provime.

Na tregoni pak per djemte... Ju ngacmonin?
Me te parin qe me ngacmoi, u martova (qesh).

Mbetemi ketu atehere, si e keni njohur Mentorin?
Mentori e kishte shtepine shume prane shkolles sime dhe mua per te shkuar ne shkolle me duhej te kaloja nga shtepia e tij. Madje sheshin perpara shtepise se tij ne e kishim si shesh pushimi dhe kalonim shume kohe me shoket e shoqet e klases. Aty u njohem.

Kur e keni dhene puthjen e pare?
S’e mbaj mend ekzaktesisht.

Kujtimi me i bukur qe keni nga gjimnazi?
Jane te shumta me beso dhe me vjen keq t’i ndaj.

Ndonje ekskursion i vecante?
Problemi eshte se ngaqe nena ime na rriti e vetme, pa babain, ishte pak konservatore ne kete aspekt dhe nuk na linte te shkonim ne ekskursione. E kam vuajtur pak kete pjese me thene te drejten.

Si e kujtoni mbremjen e matures?
Nuk kam qene ne mbremjen e matures. Une isha nene dhe ky argetim me dukej per me te rinjte.

Ju jeni bere nene ne moshe te re. Sa te veshtire e kishit ta perballonit shkollen dhe rritjen e vajzave?
Ishte e lodhshme, ishte shume e lodhshme. Por, fatmiresisht gjendja ekonomike e familjes sone ishte e mire dhe keshtu i krijova vetes luksin per te pasur dy gra, te cilat me ndihmonin ne mirerritjen e vajzave, me punet e shtepise, duke me dhene mua mundesine per te mesuar. Me ka ndihmuar shume edhe nena ime.

Ju ndihmonte Mentori?
Edhe ai natyrisht, por burrat jane me teper jashte shtepise, me punet e veta.

E ndjenit veten te paragjykuar si nene ne moshe te re?
Nuk mund ta them tamam kete, pasi shoqet e mia te klases nuk e besonin qe isha nene. Deri vone, si pasoje e moshes sime te re, nuk e imagjinonin qe mund te kisha 2 vajza, derisa i takuan vete. Mbaj mend qe kur vinte Mentori te me merrte, ato dilnin ne dritaret e Liceut dhe na shikonin.

Si e ka kaluar Agnesa dhe Anxhelina gjimnazin. U keni bertitur?
Jam treguar pak e rrepte me to, pasi kjo eshte periudha me delikate dhe mjafton nje gabim i vogel qe te te rreshqase kemba. Fatmiresisht, kam arritur te krijoj me vajzat nje marredhenie mikeshash, motrash dhe si pasoje me kane besuar gjithcka, duke me dhene mundesine t’i jepja keshillat e duhura. U kam bere gjithmone te ditur qe shkolla eshte gjeja me e rendesishme ne jete dhe ato jane perpjekur ta vene ne jete kete keshille timen duke mesuar. Falenderoj Zotin per 2 vajzat e mia, te cilat me kane degjuar dhe me kane marre mendim ne cdo hap qe kane hedhur.

Ju tregojne per marredhenien qe kane me djemte?
Natyrisht edhe per kete. Thash qe une di gjithcka per to, jam ne njefare menyre ditari i tyre.

Cilat jane ndryshimet qe vini re nga brezi juaj, ne brezin e vajzave tuaja?
Ndryshimet jane te shumta, pasi po flasim per dy kohe te ndryshme. Ne ate kohe ne na mungonin shume gjera. Nuk mund te shoqeroheshim dot me nje mashkull, nuk mund te kishim shoke, se ai duhej te ishte patjeter mashkulli jone i jetes. Na mungonin argetimet, mundesite per te marre informacion, ndersa tani gjithcka ka ndryshuar. Jetojme ne epoken e dixhitalizimit dhe liria per te pasur ate qe do eshte shume here me e madhe vecse duhet bere kujdes, gjithcka brenda limiteve. /gazeta shqiptare/
- - - - - - - - - - - - - - - -
[[ translation by google:
Alberie Hadërgjonaj: In high school friends did not believe that I was a mother

Believe it or not, Oda Hadergjonaj is made of mother at age 16-years. After marriage when she was only 15 years, beloved singer Albanian scene had to spend a mountain of difficulties until high school ended. After completing the first two years in Decan, moved to America with his family, which suggests the second daughter, Anxhelinën, which today is as much as we love it. At this time there follows a 2-year course in medicine, which is not felt ever went to work. Then, with the advent of democracy, the beauty of the tribe Ramosaj return to Albania, where the Lyceum pursues with excellent results. Yes, hard as it was this journey? What I enjoyed high school and what not? What was taught the daughters and the changes that are encountered by comparing it with that generation of girls and Xhinës Agnesës. Albert confesses: From banks to recognize the mentor school, to the completion of studies in musicology at the Academy of Arts.
Will talk about the high school period, as it was time for you?
Oh God how I have nostalgia for everything. There were many beautiful and I have good memories from this period. My high school was actually a little special and different from others. I started high school in Decan, where I continued until the second year. Then with Agnesen mentor went to America, where he made the second child and this time I also attended a school there, or more precisely a 2-year course in medicine. Then with the advent of democracy, after the 90's family moved to Tirana. I started coming here with the School of Arts and then continued the Academy of Arts in musicology. I wanted very much to study in composition, but lack of knowledge about a musical instrument, made not to win this branch. Later of course I committed myself to a maximum of piano courses.
You learn more?
Yes a lot. I have been systematic and devote more important lessons.
What has been the case that 'hate' more?
Can not say that I hated, but it's probably the case that I wanted less. The history of music, was not content to teach with more desire. I realize, I was also at that time should know more about the history of music, the composers who have made the era, but do not know why that hour did not expect more than willing.
Are more preferred?
Composition, was absolutely the case that I wanted more.
A mother has been requesting to you?
Naturally, like any parent. However to me there were never any problems. Unless I have been very regular, I was president of the Youth Forum in Decan. Suddenly, there was also president of the literary group, which gathered all schools in Kosovo and all of these accomplishments made him feel proud of me.
Having fights with her mother?
No, I have been audible. I was not a rebellious child.
Have you tried alcohol or smoking in this age?
No. Please note that Deqani was a small, conservative and time we are talking about, is not it the first 2 years. Now fire up a cigarette, but at that time s'bëhej question. None of us did. We had no night life, we did not block the cafe life of other pastimes.
You have attracted the attention of teachers at school ever?
Ever. I've always wanted to give me what belongs to me and when it does not happen voice lift and do a debate with teachers to expire is there, in the classroom. However I admit I was a bit mischievous and stubborn.
What grades usually get?
Decimal absolute.
If you ever four?
S'mbaj mind. Ah yes I can ever get four in PE, although later made sneakers.
Have you ever copied?
At that time the copying was a reprehensible act. If the call so because their parents had passed us as such and in addition I have learned a lot. I was not lazy, as these young people of today who leave everything to the last minute and have a copy as the final choice exams.
Tell us little guys ... Harass you?
The first one that haunted me, got married (laughs).
Remain here then, as you know the mentor?
Mentor house was very near my school and me to go to school I had to spend from his home. Even the square in front of his house we had to square off and spent more time with friends of friends of the class. Meet you there.
When you give the first kiss?
I do not remember exactly.
The most beautiful memory you have from high school?
Are numerous and believe me I am sorry to share.
Any special excursion?
The problem is that because my mother raised us alone, without father, was less conservative in this regard and does not let us go on excursions. And I've said this little part right.
How do you remember the night of graduation?
I was on the evening of graduation. I was a mother and this seemed the most fun for the youngsters.
You become a mother at a young age. How hard you had to endure and increase girls' school?
It was tedious, very tedious. But thankfully our family's economic situation was good and so I created myself the luxury of having two women who help me in the upbringing of girls in the home, giving me the opportunity to teach me. I helped my mother very well.
Help you mentor?
And he of course, but men are more outside the home, with its own affairs.
Do you feel the prejudice as a mother at a young age?
I can not say exactly that, after class my friends did not believe that I was a mother. Until recently, due to my young age, did not imagine that I could have 2 girls, until I met people. I remember that when it came mentor to take me, they appear in the windows of the Lyceum and see us.
As Agnes and Angelina passed high school. I've cried?
I show a little strict with them, as this period is more subtle and just a little mistake to slip leg. Fortunately, I managed to create a relationship with girlfriend girls, sisterhood and consequently to believe everything, giving me the opportunity to give appropriate advice. I've always done knowing that the school is the most important thing in life and they are trying to implement this teaching my own advice. I thank God for my two girls, which I have heard and received opinion in every step that they cast. You show the relationship they have with the boys?
Naturally, for this. I said that I know everything about them, I am in some way their diary.
What are the changes that you notice from your generation, your daughters' generation?
The changes are numerous, since we are talking about two different times. At that time we were missing many things. There may shoqëroheshim dot with a man can not have friends, that he should have been our man's life definitely. We lacked entertainment, opportunities to get information, but now everything has changed. We live in an age of digitalization and the freedom to have what will is many times greater than should be done carefully, everything within the limits. / Albanian newspapers / ]]

Gossip definition

Gossip is idle talk or rumor about the personal or private affairs of others. It is one of the oldest and most common means of sharing facts, views and slander. This term is used pejoratively by its reputation for the introduction of errors and variations into the information transmitted, and it also describes idle chat, a rumor of personal, or trivial nature.

The term is sometimes used to specifically refer to the spreading of dirt and misinformation, as (for example) through excited discussion of scandals. Some newspapers carry "gossip columns" which detail the social and personal lives of celebrities or of élite members of certain communities.

TV&Showbiz | Mail Online