All articles are translated into english via Google. For english version of the article click on "Read More" link... Please note, "Thashetheme" is albanian word for gossip.

Sunday, 8 April 2012

Lirije Rashiti, shtepiakja qe u be yll i "X Factor"...

Lirije Rashiti X Factor
foto: sonny elson
Nga shtepiake, ne yll i "X Factor"

Ndoshta ne momentet e fundit kur shpresa po i merrte fund, ndermori nje hap te guximshem. Vendosi te marre pjese ne nje talent-shou per muziken. Lirije Rashiti, eshte nene e dy femijeve. Sot nuk gjendet prane tyre ne Gjilan te Kosoves, por ne Tirane dhe kjo per nje arsye shume te thjeshte sepse ajo po ndjek pasionin per tu bere nje kengetare. Ka marre persiper te sakrifikoje nga jeta familjare dhe me mbeshtetjen e tyre po ndjek nje rruge qe e ka deshiruar qe ne adoleshence. Mes dhjetera konkurrenteve ne “X Factor”, emri dhe historia e Lirise ka rene ne sy per shkak te guximit qe ajo ka, duke e cuar endrren deri ne fund. Jane te rralla grate si ajo, por ne fund te fundit ajo po jep nje mesazh: Nuk eshte asnjehere vone per te bere ate qe do! Para tre muajsh ajo bente nje jete te zakonshme, rolin e nenes ne nje familje me kater pjesetare, vajzen, djalin, bashkeshortin dhe vete ajo.

Ne nje bisede me te, na tregon se eshte martuar 19 vjec e gjysme. Ne ato kohe sapo kishte mbaruar shkollen e mesme. Gjate gjithe kesaj kohe ka punuar ne pune te ndryshme, por nuk ka ndonje profesion. Djali, Eni eshte 4 vjec e gjysme, ndersa vajza e saj e madhe, Erisa te dielen e kaluar mbushi 9 vjec. Per here te pare e ema e uroi nga nje ekran i madh ne lidhje direke, tashme e famshme.

Pse vendose te marresh pjese ne kete konkurs?

Gjithmone kam pasur deshire te kendoj. Kudo qe gjendesha, ne shtepi ne shkolle, une kendoja dhe te gjithe e pelqenin zerin tim. Kur degjova per audicionet e X Factor u lumturova sepse ka qene endrra ime te merrja pjese. E kam ndjekur X Factor ne shtete te ndryshme dhe aty me eshte rikthyer pasioni te ndjek endrren time, kengen. Shtytesi me i madh ka qene bashkeshorti im, pa kembenguljen e tij s’do isha ketu.

Pse tani e jo me pare, cfare te ka penguar?

Ne ate kohe kur isha adoleshente kushtet ne Kosove s’kane qene te pershtatshme qe une ta zhvilloja kete pasion. Rrjedha e jetes qe e tille: Ne fillim lufta pastaj martesa, erdhen femijet dhe une te gjithe vemendjen time e drejtova me dashurine me te madhe drejt familjes time. Tani ishte koha me perfekte per kete gje.

Si e priti familja, shoqeria pranimin dhe daljet tuaja publike ne X Factor?

Jam aq shume e lumtur sepse familja, te afermit dhe te gjithe te njohurit e mi jane mbeshtetesit kryesor per mua. Entuziazmi i tyre vazhdon te jete shtysa qe une te rri larg tyre .Shpeshhere gjate performancave te mia, ata mblidhen se bashku per te me degjuar.

U surprizua dikush nga familja juaj, ndoshta nuk e dinin me pare qe ju kendonit?

Nuk mendoj se dikush nga familjaret e mi nuk e ka ditur qe une kendoj. Sepse mua, sic e thash edhe me pare, gjate gjithe kohes gjendem me kenge ne goje. Surpriza e tyre ka qene, ndoshta fakti qe une mora guximin te vij ne X Factor.

Na tregoni pak per familjaret, nga sa njerez perbehet ajo?

Familja ime e ngushte perbehet nga bashkeshorti, une dhe dy femijet, vajza dhe djali. Familja ku jam rritur eshte me numerike. Jam rritur ne mes te tri motrave dhe dy vellezerve, me dashurine e dy prinderve te mrekullueshem.

Ku jetoni ne Kosove dhe me se merreni atje, cili eshte profesioni juaj?

Jetoj ne Gjilan. Tashme te gjithe ju e dini qe une jam perkushtuar vetem familjes. Jam martuar e re dhe si profesion te vetem kam pasur angazhimin ndaj familjes. Jam shtepiake.

Sa kohe u be qe jeni ne Tirane?

Ne Tirane kam ardhur per X Factor edhe gjate gjithe kesaj kohe une kam qene ketu. Pra ka disa muaj.

A flisni me femijet tuaj?

Padyshim qe po cdo dite flasim ne telefon dhe ne internet. S’mundem te kaloj asnje dite pa i pare. Ata jane te vegjel dhe kerkojne te jene cdo dite prane. Te pakten virtualisht me ane te internetit na hiqet pak malli per njeri-tjetrin. Edhe pse ne prova jemi shume te ngarkuar shpesh gjej kohen te shkoj te ata ne Kosove.

Ata e dine se perse gjendeni ketu?

Po te dy ata e dine kete gje. Vajza qe eshte me e madhe dhe kupton me mire me ka thene qe nje dite deshiron te behet si une. Ndersa djali, gjate kohes kur jam ne Kosove dhe kthehem per ne Tirane, me thote gjithmone: Mami po ti do ikesh, po neve kush do na vere ne gjume. Te dy femijet e mi gezohen shume kur me shohin ne televizion duke kenduar.

Cili eshte synimi juaj ne fushen e muzikes?

Per momentin eshte te qendroj sa me gjate ne X Factor. Me vone shpresoj te kem kenget e mia. Tani jam e fokusuar vetem ne kenget e gares qe te jap me te miren e vetes sime.

Cfare planesh keni pas X Factor? E keni menduar?

Plane muzikore per momentin nuk kam menduar. I vetmi plan qe me ka pushtuar mendimet eshte qe pas X Factor te kaloj nje kohe te me familjen time dhe te cmallem me te gjithe. Te tjerat ia le kohes.

Tani qe jeni bere e famshme do ndryshoje gje ne jeten tuaj?

Ndoshta do te ndryshoje vetem fakti se ne angazhimet e mia do te futet kenga. Tashme do te behem me dy profesione. Kenga plus familja.

Keni tentuar te vazhdoni ndonje shkolle me pare?

Kam aplikuar ne polici. Kam kaluar dy testime por te tretin deshtova. Tani po e kuptoj qe zoti me kishte rezervuar nje rruge me te mire, rrugen e X Factor. Tani jam e kompletuar.

Endrra?Skena e Eurovizionit

Liria e di shume mire qe gjithe kjo periudhe per te, eshte sakrifice per familjen e saj, por kjo nuk e pengon te jete cdo dite e me e fort duke perkushtuar gjithe energjite e saj tek muzika. Ajo pohon se: “Po, gjithe kete sakrifice timen dhe te familjes time nuk dua ta mohoj. Tani qe me erdhi rasti nuk do ta anashkaloj me dashurine time per muziken”. E kur e pyet per planet, eshte pak supersticioze: “S’dua te bej plane para kohe. Me pelqejne festivalet sidomos ata me me emer. Meqe po jetoj nje enderr me lejohet te enderroj akoma shpresoj nje dite te prek skenen e Eurovizionit”. /entela resuli/shekulli/
- - - - - - - - - - - - - - - -
[[ translation by google:
From housewife, to star of "X Factor"

Perhaps the last moments when hope is to end, took a bold step. Decided to take part in a talent-show for music. Lirije Rashiti, the mother of two children. Today is not found near Gnjilane in Kosovo, but in Tirana and it's a very simple reason because it is pursuing the passion to become a singer. Has undertaken to sacrifice family life and their support is following a path that has desired that in adolescence. Among dozens of competitors in the "X Factor", the name and history of Liberty has fallen out due to the courage that she has, bringing the dream to end. Are rare women like it, but ultimately it is giving a message: There is never late to do what will! The first three months she lived an ordinary life, the role of mother in a family with four members, daughter, son, she and her husband.

In a conversation with him, tells us she was married 19 years and a half. In those days had just finished high school. Throughout this time he worked at various jobs, but there is no occupation. Son, Eni is 4 years and a half, while her big girl, ERISA last Sunday turned 9 years old. For the first time mother welcomed by a large screen in direct connection, already famous.

Why did you decide to participate in this contest?

I always wanted to sing. Wherever gjendesha, home to school, I sing and everyone liked my voice. When I heard about the X Factor auditions were so glad because my dream was to attend. I followed X Factor in different countries and there is more passion back to follow my dream, the song. The biggest driver has been my husband, without his insistence I will not here.

Why now and not before, what has prevented?

At the time when I was adolescent conditions in Kosovo have not been appropriate for me to develop this passion. Stream of life was this: In the first fight then marriage, children and I came across my attention and addressed with the utmost love towards my family. Now was the perfect time for this.

As the hosted family, friends and your feeders public acceptance in the X Factor?

I am so very happy for the family, relatives and all my acquaintances are the main supporters for me. Their enthusiasm continues to be the impetus for me to stay away from them. Many times during my performances, they gather together to hear me.

U surprizua someone from your family, maybe they did not know before you sing?

Do not think anyone from my family did not know that I sing. For me, as I said earlier, all the time with songs grow in the mouth. Their surprise was probably the fact that I took the liberty to come to the X Factor.

Tell us about family, it consists of many people?

My family consists of husband closely, I and two children, daughter and son.

The family where I grew up is numeric. I grew up in the middle of three sisters and two brothers, the love of two wonderful parents.

Where do you live in Kosovo and with the deal there, what is your profession?

I live in Gnjilane. Now you all know I am dedicated to family only. I married young and single profession as I have had the commitment to family. I am home.

How long was you are in Tirana?

I arrived in Tirana on the X Factor all this time I was here. So there are a few months.

A talk with your children?

Obviously if every day we talk on the phone and online. I can not pass a single day without them. They are young and want to be every day at. At least via the Internet virtually lifted us a little longing for each other. Although the evidence are often very busy find time to go to those in Kosovo.

They know why they are here?

But they both know this. The girl who is bigger and better understand said that one day wants to become like me. While my son while I am in Kosovo and back to Tirana, always tells me: Mom is going to escape, but to us who will put us to sleep. Both my children enjoyed a lot when they see me on television and singing.

What is your goal in music?

For the moment is to stay as long as the X Factor. Later I hope my songs. Now I'm just focused on the songs of the race to give the best of myself.

What are your plans after the X Factor? And you thought?

Musical plans for the moment I do not think. The only plan that has occupied the thoughts is that after the X Factor to spend time with my family and çmallem with everyone. Others confide time.

Now that you become famous it will change your life?

Probably will change only the fact that my efforts will be introduced the song. Will now become the two professions. Plus family song.

Have tried to keep a school before?

I applied to the police. I spent two tests but the third failed. Now we understand that God had reserved a better way, the way the X Factor. Now I am complete.

Dream? Scenes of Eurovision

Freedom knows very well that all this time to, is a sacrifice for her family, but that does not stop to be every day more strongly by the devoted all her energies to music. It states that: "Yes, all this sacrifice of mine and my family do not want to starve. Now that the case will not come skipping on my love for music. " And when asked about plans, is less superstitious: "I do not want to make plans ahead of time. Like most festivals, especially those on the name. As we live a dream still allowed to dream one day I hope to touch the Eurovision stage. " / Entela rasul / century / ]]

Gossip definition

Gossip is idle talk or rumor about the personal or private affairs of others. It is one of the oldest and most common means of sharing facts, views and slander. This term is used pejoratively by its reputation for the introduction of errors and variations into the information transmitted, and it also describes idle chat, a rumor of personal, or trivial nature.

The term is sometimes used to specifically refer to the spreading of dirt and misinformation, as (for example) through excited discussion of scandals. Some newspapers carry "gossip columns" which detail the social and personal lives of celebrities or of élite members of certain communities.

TV&Showbiz | Mail Online