All articles are translated into english via Google. For english version of the article click on "Read More" link... Please note, "Thashetheme" is albanian word for gossip.
Showing posts with label Fortesa Hoti. Show all posts
Showing posts with label Fortesa Hoti. Show all posts

Tuesday, 17 July 2012

Fortesa Hoti: Muzika eshte pasioni im...


Kenga, ky emocion qe prek degjuesit

Kengetarja Fortesa Hoti, e cila ka nje karriere te pasur artistike, edhe pse eshte pjese e brezit te ri te kengetareve, ka sjelle para publikut kenge dhe karaktere nga me te ndryshmet per nje periudhe te shkurter kohore.

Pasioni qe ndjek Fortesen eshte muzika. Me tej, gjate kesaj interviste ajo na tregon me shume per jeten e saj artistike, cilat jane emocionet qe i fal skena dhe na zbulon dhe projektet ne vazhdim.

Saturday, 30 January 2010

Fortesa Hoti, Aktore e Suksesshme ne Suedi!

Fortesa Hoti
/photo public domain/

Interviste me aktoren Fortesa Hoti

Interviste ekskluzive e realizuar me pare, me aktoren shqiptare tanime te mirenjohur ne Suedi, Fortesa Hoti, e cila nga shtatori i vitit 2007, ne serine televizive "Avenyja Tjeter" (Andra Avenyn) me plot misherim, luan rolin kryesor, qe shfaqet cdo jave permes RTV Suedez (SVT).

Pas yllit te kenges se pop-muzikes, Doruntina Disha, e cila zuri vendin e pare ne Norvegji, dhe me pas vendin e dyte ne Festivalin e Kenges ne Shqiperi si dhe kengetares se re Besa Krasniqi, e cila zuri vendi e pare ne festivalin muzikor te talenteve te rinj ne Karlskrona te Suedise, vjen aktorja Fortesa Hoti e cila ndjek shembullin e te dyja moshatareve te saj, permes suksesit te arritur ne lemine e dramaturgjise ketu ne Suedi. Qe te trija jane shembull i mire per rinine shqiptare ne Diaspore, sepse, vetem me shembuj te ketille ngritet imazhi i popullit tone te shtypur e shumevuajtur shekuj me radhe.

Kontaktin e pare me Fortesen e bera permes mikut dhe bashkepunetorit tim te cmuar, Prof. Dr. Zija Lleshi, i cili me njoftoi se, babai i saj eshte Ferki Hoti, arsimtar, i cili nga viti 1992, ne Munkedal, me plot perkushtim u angazhua ne procesin edukativo-arsimor me nxenesit tane gurbetqare. Komuniteti i shqiptareve ne Skandinavi, vecanerisht te rinjte, me interes e percjellin filmin serik televiziv ”Avenyja Tjeter”, ndaj, qe te mesojne dic me shume, fillimisht, kerkuam nga Fortesa te na ofroje ca te dhena biografike.

Fortesa Hoti: Kam lindur, me 6 dhjetor 1988 ne Polac te Skenderajt dhe aktualisht jetoj me prinderit e mi, vellane dhe dy motrat ne lagjen Angered, qe ndodhet ne periferi te Goteborgut. Isha 4 vjecare kur prinderit e mi, ne mars te vitit ’92, per shkak te masave represive, dhunes e terrorit te pushtetit serb ne Kosove, babi im arsimtar i suspenduar nga puna, kerkuan strehim ketu ne Suedi.

I.Egriu: Si u pritet ne Suedi dhe cilat ishin disa nga sfidat e fillimit ketu ne emigracion?
Fortesa Hoti: Ne Suedi u pritem shume mire nga shteti dhe populli. Ne ate kohe, menduam te qendrojme nje kohe te shkurte ne Suedi, por nuk doli ashtu. Vitet rreshten nje pas nje dhe une rritesha, duke shkuar ne shkolle si nje nga nxeneset me te dalluara. Mendimi i familjes, po edhe i imi ishte dhe eshte qe sa me shpejt te kthehemi ne vendlindjen tone, ne Kosoven e Pavarur.

Fortesa Hoti

I.Egriu: Cfare shkolle keni kryer ne Suedi?
Fortesa Hoti: Kam kryer shkollen e mesme dhe vijoj studimet ne drejtimin - Arti Skenik. Nderkohe kam vijuar edhe mesimin plotesues ne gjuhen shqipe. Flas, pervec shqipes, fale ndihmes qe me ofroi babai im arsimtar, edhe anglishten, suedishten dhe pak gjermanishten.

I.Egriu: Si u kycet ne lemine e dramaturgjise?
Fortesa Hoti: Si e vogel me thonin se kisha talent per aktore, qe ne shkollen fillore ne klaset e 6,7,8 dhe 9 u aktivizova ne grupin dramaturgjik te shkolles, ku luajta role te dryshme ne skenat e shkolles. Pra, kjo me dha shtytje qe ne nje dite vere, gjate pushimeve kur kerkoja pune, papritmas e pashe qe televizioni suedez kishte hapur nje audicion per nje seri televizive. Konkurova dhe arrita te perzgjidhesha ne mesin e me shume se dymije aplikueseve dhe ku zhvillohej gare eliminuese, ku arrita te dal ne fillim ne 100-she e pastaj ne 30-she dhe ne fund ne 3 me te miret, dhe ne fund arrita dhe te marre edhe rolin kryesor ne seri, qe ishte gezimi me i madh ne jeten time.

I.Egriu: Ne serine televizive "Avenyja Tjeter" ju kane besuar rolin e Roxana Nilsson. Kush ua ofroi kete rol dhe cka kishit me na thene rreth ketij roli specifik?
Fortesa Hoti: Rolin ma ofroj Anette Mandoki, regjisore. Eshte nje rol i veshtire i nje vajze problematike, me emrin, Roxana Nilsson, e cila jeton me nje nene narkomane, qe s’e din se cili eshte babai i saj. Pra, permes ketij filmi ne seri, paraqitet jeta, veshtiresite e saj me vite, sepse, nenen e saj e kishte kapluar nje virus i keq sic eshte droga. E kam pak te veshtire te luaj rolin e Roxanes, pasi ne jeten private une dalloj shume nga ky rol, por megjithate kam shume telefonata urimi dhe ka shume adhurues te cilet me telefonojne dhe me japin fjale te mira per interpretim te suksesshem.

I.Egriu: Si njohes i lemise se dramaturgjise, duke qene se vite me radhe kam pergatite pjese te ndryshme teatrale ne Diber e Kacanik, e vleresoj larte angazhimin dhe misherimin tuaj ne rolin specifik dhe shume te veshtire te Roxanes. Te lumte, me deshire qe edhe ne te ardhmen te korresh suksese dhe me te medha ne sferen e dramaturgjise dhe te kinematografise.
Fortesa Hoti: Falenderime te perzemerta z. Ibrahim per keto vleresime aq te ngrohta e te sinqerta qe m’i dedikoni. Ju me jepni vullnet qe dhe me tej te angazhohem palodhshem ne kete lemi, te cilen e adhuroj me mish e shpirt.

I.Egriu: Dic rreth aktiviteteve tuaja dhe, si e kaloni kohen e lire?
Fortesa Hoti: Pervec angazhimit tim ne filmin: "Andra Avenyn", lexoj libra te ndryshem ne gjuhen shqipe, suedeze dhe ate angleze. Merrem me vrapim, i kushtoj rendesi shume te madhe familjes sime te dashur dhe Shoqerise.

I.Egriu: Do te kalojme tek nje ceshtje tjeter qe na prekupon ne te gjitheve, tek gjuha shqipe. Ti dhe motra jote, Blerta, paster e bukur e flisni gjuhen shqipe. Ne cilen gjuhe flisni ne familje dhe, cili eshte mendimi juaj qe femijet shqiptare ta ruajne gjuhen tone te bukur e te embel shqipe?
Fortesa Hoti: Mbi 90% ne shtepi flasim gjuhen tone shqipe, por meqe jetojme ne Suedi, eshte e nevojshme dhe jetike qe ketu te flasim edhe suedishten. Falenderojme demokracine suedeze per mundesine e organizimit te mesimit plotesues ne gjuhen shqipe neper shkolla. Pra femijet tane shqiptare jane me te afte dhe me te dijshem kur flasin me shume gjuhe.

Fortesa Hoti

I.Egriu: Cfare muzike me se shumti degjoni?
Fortesa Hoti: Shqipe folklorike, popullore, po ne te rinjte degjojme edhe muzike moderne internacionale boterore.

I.Egriu: Cfare do te thonit per ne fund?
Fortesa Hoti: Jam shume e lumtur qe u shpall Pavaresia e Kosoves dhe kam fat te madh qe jam pjese e rinise se saj. Nje komb shqiptar me 2 shtete do te jete shume me i forte ne te ardhmen. Nje pershendetje te vecante keni nga babai im Ferkia dhe gjithe familja Hoti. Ju faleminderit shume per kete interviste!

I.Egriu: Dhe une ju falenderoj per angazhimin tuaj dhe per vleresimin qe po ma beni. Ne mbarim, lus te gjithe moshataret e mi kudo ne diaspore qe te vazhdojne shkollimin dhe, me sjelljet e veprimet tona shembullore, t’i tregojme botes se qyteteruar dhe miqeve tane nga mbare bota se c’popull i zgjuar, bujar e fisnik jemi ne shqiptaret. Falenderime bije e Kosoves martire!

Intervistoi: Ibrahim Egriu

p.s. Ne qershor te viti 2009 Fortesa eshte angazhuar edhe ne filmin suedez "Orion" te regjisorit Eliot Kababas ku luan rolin e Anna Liljeholm. Filmi ka nje teme sociale dhe pritet te dale ne treg gjate vitit 2010.

Fortesa si Roxana ne "Andra Avenyn"

- - - - - - - - - - - - - - - -
http://albavipnews.blogspot.com
- - - - - - - - - - - - - - - -
[[ translation by google:

Exclusive Interview realized ago, Albanian actress already well-known in Sweden, Fortress Hoti, which by September of 2007, the television series "Avenyja Other" (Andra Avenyn) full incarnation, plays a key role, which appears every week RTV through Swedish (SVT).

The star of pop-music song, Doruntina Disha, which first took place in Norway, and then second place in the Song Festival in Albania as well as new singer Besa Krasniqi, who took first place in music festival of young talent in Karlskrona in Sweden, actress comes Fortress Hoti which follows the example of both its peers, through to achieve success in the field of dramaturgy here in Sweden. To all three are good example for Albanian youth in the diaspora, because only with such examples raised the image of our nation's long-suffering oppressed for centuries.

First contact with fortress made through my friend and collaborator precious, Prof.. Dr. Zija Lleshi, who reported that her father is Ferki Hoti, teacher, who from 1992, in Munkedal, with full dedication engaged in educational process with our students gurbetqare. Albanian community in Scandinavia, especially young people, with interest transmit television serial film "Avenyja Next", to, to learn more Dic initially asked by Fortress offer us some biographical data.

Fortress Hoti: I was born, on December 6 1988 in Polac of Skenderaj and presently live with my parents, brother and two sisters in the neighborhood Angered, located in the suburbs of Gothenburg. I was 4 years old when my parents, in March '92, due to repressive measures, violence and terror of Serbian authorities in Kosovo, my father teacher suspended from work, sought refuge here in Sweden.

I. Egriu: As was expected in Sweden and what were some of the challenges of starting here in emigration?
Fortress Hoti: In Sweden was very well cut from the state and nation. At that time, thought to stand a short time in Sweden, but was not so. Years after a rreshten one and I growing up, going to school as one of the most outstanding students. Thinking of the family, but also of mine was and is that as soon as we return to our hometown, in an independent Kosovo.

I. Egriu: What school did you do in Sweden?
Fortress Hoti: I have done high school studies and draw lines in the direction - scenic art. Meanwhile I also attended additional instruction in the Albanian language. Speak, except Albanian, thanks to assistance offered to my father that the teacher, the English, Swedish and some German.

I. Egriu: How was the key field of dramaturgy?
Fortress Hoti: How small to say that I had talent for actors, that primary school classes of 6,7,8 and 9 were aktivizova dramaturgic school group, where dryshme playing roles in the school scenes. So, this gave impetus to a summer day, looking for work during the holidays when, suddenly saw that Swedish television had opened a audicion for a television series. Konkurova and I arrived at among perzgjidhesha in more than two thousand applicant and place where knockout competition, where I managed to get in early in the 100-she-she, then 30 and finally to 3 the best, and we finally arrived and take the main role in the series, that was great joy in my life.

I. Egriu: The television series "Other Avenyja you have entrusted the role of Roxana Nilsson. Who offered this role and what we had said about this specific role?
Fortress Hoti: The Role I offer Anette Mandoki, director. It is a difficult role of a troubled girl, with name, Roxana Nilsson, who lives with a mother addicts, who do not know who is her father. So, through this film in the series, presented life, its difficulties for years, because her mother had captured a bad virus such as drugs. I little difficult to play the role of Roxanes, as in private life I differ more from this role, but nevertheless have many congratulatory phone calls and has many fans who to call and give good words for successful interpretation.

I. Egriu: How eye classification that dramaturgy, since years have prepared different parts of Kacanik theater in Debar, high commitment and appreciate your role incorporating specific and very difficult to Roxanes. Well done, with the desire that in future crops and large successes in the area of dramaturgy and Cinematography.
Fortress Hoti: heartfelt thanks to Mr. Ibrahim for these assessments so warm and sincere to me dedikoni. You will give you further covenant and tireless in this area, which serve with meat and spirit.

I. Egriu: Dic about your activities and, as the free time spent?
Fortress Hoti: Apart from my engagement in the movie: "Andra Avenyn", read different books in Albanian, Swedish and English. Deal with race, pay great importance to my dear family and society.

I. Egriu: Do pass to another issue that we prekupon we all, in the Albanian language. You and your sister, Blerta, clean beautiful speak Albanian language. Which language family talk and, what is your opinion that Albanian children to preserve our beautiful language of Albanian sweet?
Fortress Hoti: Over 90% at home talking to our Albanian language, but since we live in Sweden, it is necessary and vital that even here to speak Swedish. Thanks to Swedish democracy for the possibility of organizing additional teaching in the Albanian language schools. Albanian So our children are capable and knowledgeable when they speak more languages.

I. Egriu: What music mostly hear?
Fortress Hoti: Albanian folk, popular, but we hear young people and modern international music world.

I. Egriu: what would you say to the end?
Fortress Hoti: I am very happy that Kosovo's independence was proclaimed and the great luck that I am part of her youth. An Albanian nation with 2 states will be more strong in the future. Special a greeting you from my father and all family Ferkia Hoti. Thank you very much for this interview!

I. Egriu: And I thank you for your commitment and appreciation that I make my. In the end, ask all of my peers throughout the Diaspora to continue education and, with the exemplary behavior of our actions, to show that the civilized world and our friends from around the world that c'popull smart, generous and noble we are Albanians. Acknowledgments daughter of Kosovo martyr!

Interviewed: Ibrahim Egriu

p.s. In June 2009 Fortress is also engaged in the Swedish film "Orion" Eliot Kababas where the director plays the role of Anna Liljeholm. The film has a social theme and is expected to appear in the market during 2010.
]]

Gossip definition

Gossip is idle talk or rumor about the personal or private affairs of others. It is one of the oldest and most common means of sharing facts, views and slander. This term is used pejoratively by its reputation for the introduction of errors and variations into the information transmitted, and it also describes idle chat, a rumor of personal, or trivial nature.

The term is sometimes used to specifically refer to the spreading of dirt and misinformation, as (for example) through excited discussion of scandals. Some newspapers carry "gossip columns" which detail the social and personal lives of celebrities or of élite members of certain communities.

TV&Showbiz | Mail Online